SÜRELİ YAYINLAR HAKKINDA

Osmanlı Devleti'nde mekanik teknikler kullanılarak yayınlanan ilk Arap harfli Türkçe gazete 1828 yılında Osmanlı topraklarında bulunan Mısır'da yayınlanan "Vakayi-i Mısrıyye", Devlet-i Aliye-i Osmaniye'nin başkenti olan İstanbul'da ise "Takvim-i Vekayi" dir. Günümüz gazete anlayışında yayınlanan ve resmi olmayan ilk gazete ise "Ceride-i Havadis" tir.

XIX. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren günlük gazetelerle birlikte haftalık , 15 günlük ve aylık dergiler yayınlanmaya başlamıştır. İlk Türk dergileri Avrupa'da olduğu gibi bilimsel derneklerin yayın organı olarak ortaya çıkmıştır.

Yapılan araştırmalar ilk yayınlanan derginin "Mecmua-i Fünün" olduğunu göstermektedir.15 Nisan 1946' da Milli Eğitim Bakanlığı Yayımlar Müdürlüğü'nde küçük bir büroda çalışmaları başlatılan Milli Kütüphane 29 Mart 1950'de resmi kimliğini kazanarak, Osmanlı döneminin mirasını da devralmıştır. Milli Kütüphane eski harfli Türkçe süreli yayınları depolarında muhafaza etmekte ve mikrofilminden araştırmacıları ve kullanıcıları yararlandırmakta idi.

Gelişen teknoloji ile birlikte araştırmacılara daha iyi ve daha çabuk hizmet verebilmek amacıyla Milli Kütüphane koleksiyonunda bulunan Eski Harfli Türkçe Süreli Yayınların internet aracılığıyla hizmete sunulabilmesi için elektronik ortama aktarılması çalışmaları başlatılmıştır.

2008-2011 yılları arasında Milli Kütüphane Başkanlığı Süreli Yayınlar Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen bu projede öncelikle Eski Harfli Türkçe dergilerin aktarımı tamamlanmıştır. Ayrıca EHT dergilerin bir kısmının makale künyeleri de transkripsiyon yapılmış ve görüntüleriyle eşleştirilerek sistemde hizmete sunulmuştur.

Bu süreli yayınlardan yararlanmak isteyen araştırmacılar internet aracılığıyla bulundukları yerden Milli Kütüphane web sitesine bağlanarak bibliyografik künye taraması yapabileceği gibi, elektronik ortama aktarılan süreli yayınların içeriğini de görebilecek, aynı zamanda bu süreli yayınlarda bulunan makalelerin de taramasını yaparak içeriğini görme ve okuma olanağına sahip olacaktır.

EHT gazete ve dergilerin dijitalleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra 2012 yılında Milli Kütüphanede bulunan Türkçe dergi ve gazetelerin İnternet ortamında hizmete sunulabilmesi amacıyla dijitalleştirme çalışmalarına devam edilmiştir. Türkçe gazete ve dergilere tam metin olarak ulaşılabileceği gibi İçerik taraması da yapılabilecektir. Proje önümüzdeki yıllarda da Türkçe dergi ve gazetelerin içerik taramalı olarak dijitalleştirilmesiyle devam edecektir.

DUYURULAR

TARAMA ÖNERİLERİ: Okuyucularımız yayınların bazılarında cilt hatası,matbaa hatası,link hatası gibi sebeplerle tarih, sayı ve sayfa numaralarını kesin tespit etmenin mümkün olamadığını dikkate almalıdır.Bilimsel atıfda bulunmadan önce böyle durumlarda varsa mikrofilmden de yayını incelemekde yarar bulunmaktadır. Aradığımız sayı görünmüyorsa farklı tarama uçlarından (Hicri,Rumi,Miladi,Sayı)en yakın sayı veya tarihli yayını bulmalı; önceki ve sonraki butonlarıyla ulaşmaya çalışılmalıdır. Yine ulaşılamazsa Ana Sayfa altındaki "Toplu Katalog" butonundan PDF ortamında tarama yapılmalı, yayının Milli Kütüphane veya başka koleksiyonlardaki mevcutlarını kontrol etmelidir.

Milli Kütüphanede bulunan Eski harfli Türkçe gazete ve dergilerin tamamı ile Türkçe gazete ve dergilerden bazıları da bulunmaktadır.

BU SİSTEMDE MİLLİ KÜTÜPHANE KOLEKSİYONUNDA BULUNAN ESKİ HARFLİ TÜRKÇE ( OSMANLICA ) GAZETE VE DERGİLER BULUNMAKTADIR.

HER SAYIDAKİ MAKALELER, "MAKALELER BİBLİYOGRAFYASI" ÖLÇÜLERİNE GÖRE SEÇİLEREK ALINMIŞTIR VE HENÜZ BÜTÜN YAYINLARDAKİ MAKALELER ÇIKARILMAMIŞTIR.

PERİODİCALS ABOUT ENG

"Vakayi-i Milliye" is the first newspaper published with mechanical machines with Arabic letters in Egypt which was in the Ottomans territory in 1828. "Takvim-i Vekayi" is the first newspaper printed in İstanbul (the capital city of Ottomans). The first contemporary non-official newspaper was "Ceride-i Havadis".

The weekly, bi-weekly and monthly newspapers along with the daily newspapers were started to be published starting from the second half of the XIX. Century. The first periodicals appeared as the publications of the scientific organisations as in Europe. According to the researchers the first published periodical was "Mecmua-i funun".

National Library has started as a small office at the Ministry of National Education on April 15th, 1946. On March 29th, 1950 it has officially established and it has taken control of the Ottoman period heritage. The National Library stores and preserves the old style Turkish periodicals and has been serving the collection to the researchers via their microfilm copies.

With the improving technology, The National Library has started to digitise the Arabic character Turkish Periodicals to be able to give better service to the researchers via internet. The first step of the project is to digitise a part of the Periodicals and it will be extended to cover the whole collection.

The researchers who want to use the system can connect to the National Library web site and query the metadata of the material. They can also investigate the full page image of the periodicals as well as the detailed information on the articles in those periodicals.

SÜRELİ YAYINLAR HAKKINDA ARAPÇA

"Ceride-i Havadis" هو أول صحيفة مطبوعة في لندن (عاصمة العثمانيين). كان أول المعاصرة غير الرسمية صحيفة "Ceride-i Havadis".

وبدأت الأسبوعية والصحف ثنائية أسبوعية وشهرية، إلى جانب الصحف اليومية تنشر ابتداء من النصف الثاني من التاسع عشر. القرن. يبدو أن الدوريات أول ما منشورات المنظمات العلمية كما هو الحال في أوروبا. وفقا للباحثين من "Mecmua-i Fünün" نشرت لأول مرة دورية

بدأت المكتبة الوطنية ومكتب صغير في وزارة التربية الوطنية على 15 أبريل 1946. على 29 مارس 1950 التي اتخذتها رسميا السيطرة على الفترة العثمانية، وقد أنشئت التراث. تم مخازن المكتبة الوطنية ويحافظ على النمط القديم الدوريات الإنجليزية وخدمة للباحثين عن طريق نسخ الميكروفيلم على المجموعة.

مع تحسين التكنولوجيا، والمكتبة الوطنية بدأت في الدوريات الإنجليزية رقمنة الطابع العربية لتكون قادرة على إعطاء أفضل خدمة للباحثين عن طريق شبكة الإنترنت. الخطوة الأولى من هذا المشروع هو لرقمنة جزء من الدوريات وسيتم تمديده ليشمل جمع بأكمله.

يمكن للباحثين الذين يرغبون في استخدام نظام الاتصال بموقع ويب مكتبة الوطنية والاستعلام عن البيانات الوصفية للمادة. فإنها يمكن أن تحقق أيضا صورة على صفحة كاملة من الدوريات وكذلك معلومات مفصلة عن تلك المقالات في الدوريات.

(في 2012)بعد إتمام عملية فهرسة رقمياً الجرائد و المجلات المكتوبة بالاحرف اللغة العثمانية. فما بفهرسة رقميا المجلات و الجرائد بالتركية موجودة في مكتببة الوطنية. لِتقديم بخدمة القراء عبر إنترنت و في إمكانكم الوصول الى النصوص المجلات و الجرائد التركية بشكلِ كامل و ستتمكنون من بحث في المحتويات و سنقوم بإستمرار الشروع في السنوات القادمة بفهرسة رقمياً إمكانية البحث في المحتوى بالمجلات و الجرائد اللغة التركية